31 augustus 2011

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević is een zanger en liedjesschrijver uit Novi Sad. En niet de eerste de beste. Djordje Balašević – je mag Đorđe ook schrijven zoals je het uitspreekt – heeft al een lange muzikale carrière achter de rug; zie bijvoorbeeld zijn biografie op Wikipedia. Hij is bijzonder populair in Servië en omringende landen. Zijn populariteit komt niet alleen vanwege zijn goed in het gehoor liggende en professioneel uitgevoerde melodieën, maar ook door zijn teksten, zijn humor en zijn live optredens, die soms wel vier uur duren en waarbij hij tussen de nummers door veel praat. Wellicht dat hij hierdoor onbekend is in niet-Servisch sprekende landen. Wil je in Nederland een CD van hem aanschaffen dan ben je aangewezen op een Servische webwinkel, Yu4You bijvoorbeeld.

In een vorig blogbericht heb ik geschreven over die andere grote man uit de Servische muziekwereld: Goran Bregović. Maar Djordjes muziek laat zich niet vergelijken met die van Goran. Goran is veelzijdig, maar staat vooral bekend om swingende en opzwepende Balkan Brass die hij met zijn Wedding & Funeral Orchestra ten gehore brengt. Djordje daartegenover maakt vooral luisterliedjes.

Maar hoe kan ik Djordje beter introduceren dan een paar nummers van hem te laten horen? Het is echter niet eenvoudig een keuze te maken uit al die mooie songs. Van zijn album Dnevnik starog momka uit 2001 heb ik gekozen voor het prachtige Nevena, Ankica, Anita en Anđela. Op zijn 'Dagboek van een oude vrijgezel', zoals de titel van de CD vertaald kan worden, geeft Djordje, die geen vrijgezel is, blijk van zijn humor door alle twaalf nummers een vrouwennaam te geven terwijl je als je de beginletters van die titels achter elkaar zet dan krijg je Olja je najbolja, hetgeen betekent ‘Olja is de beste’. Daarbij moet je wel weten dat Olja de bijnaam van zijn vrouw Olivera is. Van de verzamel-CD The Platinum Collection heb ik gekozen voor Devojka sa čardaš nogama, Ćaletova pesma en Ne volim januar. Van deze laatste nummers heb ik ook mooie live uitvoeringen gevonden: klik hier, hier en hier. Prachtige muziek!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb altijd gedacht dat Bregovic uit Bosnië kwam, en nu opeens lees ik “andere grote man uit Servische muziewereld”…..????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Al iemand in een bepaald land populair en/of vooraanstaand is geworden wil dat (uiteraard) niet zeggen dat hij/zij in dat land is geboren. Voorbeelden te over.

      Verwijderen