13 januari 2012

Slovce

Slovce is Servisch voor ‘kleine letter’. Het is afgeleid van slovo, dat ‘letter’ betekent. Slovce is ook de naam van een nieuwe website: http://www.slovce.com/ of http://slovce.blogspot.com/. De site heeft een mascotte: Fokica, een lief zeehondje.


Op de home page staat – in het Servisch en in het Engels – dat deze site toegang geeft tot studiemateriaal waarmee Servisch geleerd kan worden. Op de volgende pagina’s wordt uit de doeken gedaan voor wie het materiaal is gemaakt, hoe het is opgebouwd, waarom het is gecreëerd en onder welke condities het kan worden gedownload en gebruikt. Het materiaal zelf, dat te vinden is op de laatste pagina, bestaat uit acht presentaties, vier delen Latinijada (Servisch met latijnse letters) en vier delen Cirilijada (Servisch met cyrillische letters).

De presentaties zijn primair bedoeld voor kinderen die al een beetje Servisch kunnen spreken maar niet in Servië wonen, voor kinderen van Servische ouders die buiten Servië wonen en werken. Maar het materiaal is ook geschikt voor volwassenen die op een aangename wijze kennis willen nemen van de Servische taal. Maar zelfs als je geen Servisch wil leren is het de moeite waard het studiemateriaal te bekijken. Ik heb alle acht delen al gedownload en afgedrukt en ik moet zeggen, het ziet er indrukwekkend uit. Het valt te zien dat het met veel zorg, liefde en creativiteit is gemaakt. Ik behoor niet tot de primaire doelgroep, maar het materiaal inspireert om langs deze weg kennis te verkrijgen van de Servische taal. Aan hen die geïnteresseerd zijn in de Servische taal, of in het instrueren van de Servische taal aan kinderen, kan ik deze taalboeken dan ook van harte aanbevelen. En ik ben niet de enige. Lees het ingezonden commentaar maar op de home page!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten