27 mei 2012

Jovan Soldatović

Porodica
Als je wel eens in Novi Sad bent geweest dan kan het niet anders dan dat twee opvallende sculpturen je aandacht hebben getrokken. En daarmee bedoel ik niet het pompeuze zeven meter hoge bronzen standbeeld van de politicus Svetozar Miletić op het Trg Slobode, noch het eenvoudige en ietwat saaie beeld van de dichter Jovan Jovanović Zmaj aan het einde van de Ulica Zmaj Jovina, vlak voor het Vladicanski dvor.

Neen, ik bedoel de vier meter hoge beeldengroep Porodica (De Familie) op de Kej Zrtava Racije langs de Donau tegenover Petrovaradin (zie foto), en de tweeënhalve meter hoge groep Borba jelena (Vechtende Herten) boven op een met gras begroeide vestigingsmuur op het fort Petrovaradin (zie foto).

Beide sculpturen zijn van de beeldhouwer Jovan Soldatović, die in 2005 op 85-jarige leeftijd in Novi Sad is overleden. Zijn atelier had hij sinds 1952 in één van de militaire barakken op fort Petrovaradin.

Đura Jakšić
Dvoje
Soldatović was een geëngageerd kunstenaar.

Het is aan zijn inspanningen te danken dat het oude fort Petrovaradin een levendig centrum voor kunst en cultuur werd, en dat in Novi Sad een academie voor beeldende kunsten werd opgericht, waar hij later ook zelf doceerde.

Een belangrijk deel van zijn (grote) productie bestond uit monumenten voor oorlogsslachtoffers, voor de vrede en de menselijkheid.

Zijn beeldengroep Porodica is een monument ter nagedachtenis van de razzia door Hongaarse bezettinggroepen in januari 1942. Daarbij werden meer dan 1300 Serviërs, joden en zigeuners neergeschoten en onder het ijs op de bevroren de Donau gegooid.

Behalve Porodica en Borba jelena wil ik nog een paar beelden van Soldatović noemen die in Novi Sad te bewonderen zijn. Zijn Dvoje (Het Paar), een bronzen sculptuur van tweeënhalve meter hoog, staat in het perkje voor de ingang van de Galerija Rajko Mamuzić vlakbij Trg Galerija (zie foto). In Dunavski park staat het mooie beeld van Đura Jakšić, de negentiende-eeuwse dichter, schilder, verteller en toneelschrijver. Jakšić is zittend afgebeeld. Een kopie van dit beeld staat voor het huis van de dichter in Skadarlija in Belgrado (zie foto). Soldatović maakte meer sculpturen van Servische dichters; hij maakte bijvoorbeeld ook een beeld van Branko Radičević en een buste van Miroslav Antić. Als laatste noem ik zijn sculptuur in de fontein op het Trg Dositeja Obradovića, midden op de universiteitscampus (zonder foto).

Borba jelenaGeen opmerkingen:

Een reactie posten