24 maart 2011

24 maart 1999

Op 24 maart 1999, precies twaalf jaar geleden, begon de NAVO met het bombarderen van doelen in Servië (inclusief Kosovo). Zonder VN-mandaat. Deze bombardementen duurden 78 dagen. Daarbij werden 2500 burgers gedood en raakten 6000 burgers gewond.

Politieke beslissingen en de gevolgen daarvan – waaronder genoemde bombardementen – bepalen in belangrijke mate het dagelijkse leven. Vandaar dat ik een blogbericht wijd aan deze voor velen traumatische periode. Er zijn ook actuele drijfveren. De bombardementen op Libië bijvoorbeeld. En het bezoek dat de president van Rusland gisteren bracht aan Servië. Formeel werd ontkend dat de datum van dit bezoek iets te maken zou hebben met de herdenking van het begin van de bombardementen op Servië twaalf jaar geleden. Het zal wel. Uiteraard is Putin zo voorzichtig geweest om niet precies op 24 maart in Servië aanwezig te zijn. Maar politici zijn en blijven opportunisten. En Servië twijfelt tussen oost en west.

Ook Novi Sad werd gebombardeerd. In mijn blogbericht van 23 januari 2011 over ‘De bruggen van Novi Sad’ heb ik hier al over bericht. Maar er werden niet alleen bruggen vernietigd. Voor een overzicht van de door NAVO-bombardementen aangerichte schade in en om Novi Sad zie het Wikipedia-item ‘1999 NATO bombing of NoviSad’ of klik hier. En dat is vooral slechts een overzicht van de materiële schade. Over de psychische en fysieke gevolgen van bombardementen moet je luisteren naar de mensen die gedurende de bombardementen in Novi Sad waren. Zij verhalen van angstdromen, haatgevoelens en onbegrip. En dat die gevoelens voortduren tot op de dag van vandaag. Over het onbegrip van de inwoners van Novi Sad over de bombardementen publiceerde NRC op 16 mei 2001 een artikel onder de kop ‘Novi Sad weet niet waarom het werd gebombardeerd’. Klik hier voor dit artikel in het NRC-archief (alleen toegankelijk voor abonnees).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten